Žena je ženi vuk

četvrtak, 28. siječnja 2016.

Današnje društvo je postavljeno na način da žene okreće jednu protiv druge hraneći njihove nesigurnosti.
Energiju koju bi trebale koristiti da učinimo svijet ljepšim mjestom trošimo na međusobno rivalstvo.
Mediji, magazini, emisije i društvene mreže konstantno nas bombarduju slikama na kojima se veliča nerealno žensko tijelo. Sve nam danas šalje poruku da nikad nismo dovoljno dobre. To stvara nesigurnost, iz nesigurnosti se rađa ljubomora, iz ljubomore rivalstvo.
A nema prljavijeg rata od onog između dvije žene. Onoliko koliko su žene kreativne i produktivne u životu, toliko su kreativne i destruktivne u ratu. U nedostatku fizičke snage i hrabrosti pribjegavaju niskim udarcima i smicalicama kakve ne bi ni u ludilu pale na pamet muškarcu! Dobro, izuzetak od pravila je "tetka" muškarac koji je jednako kreativan u izmišljanju priča o svom neprijatelju, bas kao i žena.
Ja sam rano, kao tinejdžerica, postala svjesna destruktivne snage ljubomore. Prvo sam bila žrtva sopstvene ljubomore kada me taj negativan osjećaj u jednom trenutku potpuno paralizirao! Bilo mi je teško shvatiti kako moji roditelji žive tako skromno a zaslužuju više, vjerovala sam da je sve sto nam se dešava nepravda i, priznajem, zavidila sam onima koji imaju više. Tek sad shvatam da sam najslađe godine srednje škole protračila u tim svojim besmislenim ciklusima od depresije do bijesa. Onog trena kad sam shvatila da mi život ništa ne duguje, oslobodila sam se! Ako nešto želim za to treba da se i borim. I borila sam se. I sve sto sam ikad željela sebi sam stvorila, odlučna da nikad više neću dozvoliti da me ljubomora opet zarobi.
Ali tad sam postala opet njena žrtva.
Onog trena kada sam ja postala predmet nečije ljubomore iskusila sam ponovo njenu destruktivnu snagu. U prvi mah sam poželjela da se odbranim i suprostavim, a onda sam se sjetila tog perioda kad sam i ja bila na tom mjestu i shvatila sam da je toj ženi koja je ljubomorna jednako teško, ako ne i teže nego meni. Možda sam ja čula po koji maliciozan komentar i trač o sebi koji je potekao od te žene ili osjetila posljedice neke smicalice, ali sam se prisjetila koji je haos u toj glavi jer sam ga i ja jednom osjetila. To je osjećaj koji te neumoljivo melje i ruši svaku naznaku samopuzdanja koje pokušaš da izgradiš. Možda ti naglas komentarišeš nečiju sliku, "Ružna je i debela je", ali ja znam da si taj komentar čula možda dan ranije, možda i jutros kada si se pogledala u ogledalo, taj zli glasić u glavi koji te stalno dovodi u pitanje da li si dovoljno dobra?
Taj osjećaj rezultira nemogučnošću da uvidiš koliko si sretan jer si zdrav i bogat jer te neko voli i nekog voliš.
Ljubomora je totalna i konstantna paraliza osjećaja zadovoljstva.
I ne smatram neprijateljem  nekoga ko je, na kraju krajeva, samo sam sebi neprijatelj. Osjećam i dio krivice sto je bilo koja moja gesta ijednu ženu dovela u to stanje.
Ja NIKAD vise!
Ja biram da se lijepim i zgodnim ženama divim, da slabije osnažim i snažnije pratim!

2 komentara :

Post Ads (Documentation Required)

Author Info (Documentation Required)

 
BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS