Šta će reći mahala?

utorak, 19. siječnja 2016.

Osamila sam se zadnjih par godina, priznajem, distancirala od svega što sam smatrala negativnim i beskorisnim. Obrisala sam se i sa društvenih mreža i informacije o svom životu davala samo na kapaljku gladnim lokalnim mahalušama. Trenirala sam samu sebe kako svoje mišljenje zadržati samo za sebe, jer mi se učinilo da zauzimanje stava često rezultira sukobima. A ja sam se umorila od sukoba, od borbi, bitki... Ja sam željela samo mir. Moj instinkt da zaštitim Leona od svega lošeg je doveo do toga da sam, samo za nas dvoje, stvorila mali svemir gdje je sve SKORO u savršenom redu, gdje nema uspona i padova i nema stresova.
Ali nerijetko se desi da iz treće ruke "opipam" mišljenja ljudi o samohranom roditeljstvu. Dok se jedni dive na hrabrosti, iako nisu u mogućnosti da potpuno shvate kolika je to žrtva, drugi nesvjesno znaju da uvrijede i takva jedna situacija me navela na to da ponovo pišem blog.

Neki dan mi sestra govori kako je srela jednog mog poznanika sa kojim nemam kontakt već godinama unazad. Upućen je u moju priču dijelom preko novina, dijelom preko mahale. 
N.: Kako ti je sestra? Mali je med, često mu pogledam slike! Isti onaj otac mu! Plaća li on išta, viđa li ga? (izgovara sve u jednom dahu)
Lamija (nepovjerljivo i nezainteresirano): Dobro su.
N: Pa plaća li?
Lamija. Ne
N: Viđa li ga makar?
Lamija: Rijetko.
N: Eto kako žena sebi uništi život!
Lamija (već pri kraju strpljenja): A zašto ti misliš da je ona sebi uništila život? Možda je njoj bolje nego tebi.
N: (gledajući u ko zna koji za taj dan gubitnički tiket u svojoj ruci) Pa možda...

Ne, ne mislim da je taj neko imao namjeru bilo koga uvrijediti ali nesvjesno JEST. Otkud bilo kome ideja da je, izborom da se donese jedan život na svijet, uništen drugi? Mene moje dijete nije osiromašilo nego obogatilo u svakom smislu te riječi. Samohrani roditelji uspijevaju, ne zbog toga što mogu, nego zato što moraju! Uspjeh je jedini izbor. Nema predavanja, nema odustajanja, nemaš kome leći na rame i žaliti se na slomljen ego. Koliko god to zvučalo teško, ne postoji veći poticaj na svijetu od tog. Taj instinkt te tjera naprijed koliko god se prepreke činile nesavladive. Kad imaš dijete nijedan dan nije prošao uzalud, svaki ima svoju važnost i vrijednost, neki manju, neki veću, ali na kraju kad se sve sumira živiš život koji ima smisao.
Ja i dalje vjerujem u ideal porodice, znam da postoje skladni brakovi i tim ženama bih poručila da to što imaju vrijedi više od svega, da to čuvaju kao lavice i da to NIKAD ne uzimaju zdravo za gotovo. To kući što imate je nečiji san i neko bi sve što ima mijenjao za jedan takav dan.
Ali ako postoje žene koje su nesretne, ponižavane, maltretirane, zlostavljane, želim da im kažem da mogu same. U njima negdje spava nemjerljiva snaga. I neka vas ne zanima šta će reći mahala!
Kad se za par godina okrenete oko sebe i vidite šta ste sve postigle te priče postaju sve tiše, jedini glas koji će vam u glavi odzvanjati je vaš. "Ja zaslužujem biti sretna, ispunjena, zadovoljna" i najvažnije zaslužujete OPET voliti i biti voljene!

Broj komentara: 8 :

  1. Tako jednostavno, a lijepo receno! Go girl!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala od srca. Pohvale, sad kad sam opet na početku, jako mi znače.

      Izbriši
  2. Presrecna sam jer si opet pocela pisati...Divni ste mi ti i Leon. Pusica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Obećavam da ću od sada pisati redovno šta god da se desi. Sve divne žene i djevojke koje me čitaju zaslužuju bar to. Nema odustajanja!

      Izbriši
  3. Zena ,majka,kraljica samo naprijed**

    OdgovoriIzbriši
  4. Zena ,majka,kraljica samo naprijed**

    OdgovoriIzbriši
  5. Divno ispisano. Sebi stvaraj sreću i budi sretna. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Potpisujem svaku riječ. 16 godina sam samohrana majka i ne bih svoj život mijenjala ni za jedan drugi.
    Moj sin - moj ponos!!!

    OdgovoriIzbriši

Post Ads (Documentation Required)

Author Info (Documentation Required)

 
BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS