Da li zena kad postane majka treba prestati biti "zena"?

ponedjeljak, 30. srpnja 2012.

Prvo da pozdravim sve moje trudnice i mamice koje me redovno citaju i da im se zahvalim na njihovim lijepim rijecima i podrsci. Puno mi to znaci zaista. Cak su se neke javile cim su primjetile da danas nisam postavila nijedan post pa sam eto odlucila da budem dosljedna i da pisem svaki dan. 
Htjela sam pisati danas o CTG na kojem sam bila i kako izgleda CTG snimak par minuta poslije zemljotresa- o Boze! Samo to mogu da kazem! 
Znaci bebe sve osjete! Ali bas sve! Zato izbjegavajte sve stresne situacije koje se daju izbjeci. 
Htjela sam pisati i o problemu edema u trudnoci, pogotovo jer je to cest problem po ovoj vrucini, nacine kako to stanje ublaziti i prakticne savjete koje je meni dao doktor ali... 
Necu ni o tome. 
Zasto? 
Pa malo sam se iznervirala.
Naime citam postove jedne stranice na Facebook-u redovno, puna je prakticnih savjeta o trudnoci, razmjenjuju se iskustva izmedju trudnica  i do sad mi je stvarno bila od pomoci. Ali danas sam se blago receno razocarala jednim postom. 
Jos jutros je neka mama anonimno zatrazila savjet na toj stranici o problemu koji je muci. Sve sto je opisala kao svoje brige neodoljivo podsjeca na postporodjajnu depresiju. 
Nisam psiholog, psihijatar, psihoanaliticar  ali ono sto ja znam je da to stanje niposto ne treba olako shvatit i da je stvarno ozbiljno. 
Jedni od simptoma kod te mame su nezadovoljstvo svojim izgledom, letargija, nezainteresovanost i krivnja jer zbog svog stanja smatra da nije u stanju adekvatno da se posveti bebici. Vjerujem da stvarno aniksiozna i nezadovoljna mama takvo stanje moze prenjeti i na svoju bebu.
Javile su se mnoge mame, trudnice i zene da je savjetuju kako da se otrgne tim negativnim osjecanjima dok je nemali broj zena ostro osudivao tu depresivnu mamu u smislu da je "sebicna sto misli o sebi"!!! 


A onda dodjem sa pregleda i BUM!
Na naslovnoj mi izleti novi post iste grupe i to naglasen a ovog je sadrzaja: 


Mene zanima jeda stvar,a mislim da ce mi mnogi objasniti! Sta se desava sa ovim `MODERNIM MAMAMA`? Zar je najbitnije u zivotu imati frizuru i sminku tip top,lak na noktica i nabiti stikle? Gde nestade Jugovica majka? Shvatam da zena ne treba da se zapusti I NE TREBA,ali zar nije vaznije dati detetu normalan primer,a ne hodati gole guzice? Pa jel su vam mediji isprali mozak? I onda kazu da nemaju vremena nizasta,pa vala kako cete imati kad vam je glavna tema suplja prica.


Malo reci da sam ostala zaprepastena!




Prvo: sta vam znaci "moderna mama"?




Drugo: da je nekom najvaznija stvar u zivotu sminka i frizura sigurno se nebi odlucila na potomstvo nego na neke potpuno druge stvari! Danas je razvojem medicine u mnogo slucajeva roditeljstvo postalo stvar izbora a ne okolnost.


Trece: Otkad to pojam "moderno" se veze uz pojam "polugole guzice"?


jeli ovo gola guzica?




ili mozda ovo?









ili ovo






I cetvrto: Dobro organizirana majka moze stici i biti dobra majka maloj bebi i biti pristojna i dotjerana smatram da stigne biti i domacica plus za kraj makar jednom u deset dana odvojiti 2 sata za sebe, dovesti mamu svoju da pricuva bebu a ona da ta dva sata provede na lijepoj vecerici sa prijateljicama.


Dodje kuci :) nahrani svoje cedo, te potpuno iscrpljena a s druge strane duboko zadovoljna i ispunjena utone u snove jer je sutra ceka sa bebicom novi, predivni, ponekad haoticni ali uvijek uzbudljivi dan.

E to je po meni ispunjena zena!


















3 komentara :

  1. daaaa...slazem se sa svim sto si napisala...odlican post bas kako i treba biti...samo naprijed

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo si odlično napisala. JA sam mama. Volim svoju curicu naj na svijetu, ali jednom u sedmici mi je potrebno moje vrijeme samo za mene. To je uredu bez obzira šta drugi kažu, jer ja živim svoj život i ne zanima me šta drugi misle i žele.

    OdgovoriIzbriši
  3. Odličan post. Svaka žena ma koliko da voli svoje dijete treba malo vremena za sebe. Ne to nije sebično nego nešto što je normalno i potreba svakoga ljudskoga bića. Ako tata bebe može da ima svoje vrijeme za sebe, zašto žena ne može? samo primitivni umovi mogu reći da žena prestaje biti žena ako je majka. Biti majka je samo nadogradnja već postojeće žene...

    OdgovoriIzbriši

Post Ads (Documentation Required)

Author Info (Documentation Required)

 
BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS