O samopoštovanju

utorak, 20. ožujka 2018.

Gledajući naše rijaliti programe shvaćam da živimo u vremenu epidemije manjka samopoštovanja. To utiče na svaki aspekt naših života, od toga kako sebe doživljavamo do toga kako reagujemo na različite situacije u životu.
Kada se negativni utjecaji i negativne misli natalože u nama, to će sigurno imati utjecaja na sva iskustva koja nam se dešavaju.
Vremenom manjak samopštovanja umanjuje kvalitet našeg života. U krajnjem slučaju može dovesti do anksioznost i depresije pa i one sa tragičnim posljedicama.
Često kao uzrok ovakvog ponašanja se spominje djetinjstvo u disfunkcionalnoj i nasilnoj sredini. Takvi obrasci ponašanja se nastavljaju i u odraslom dobu.
Može biti podstaknuto i stresnim životnim događajima.
Ono što je strašno je način na koji se taj nedostatak manifestuje.
Sa jedne strane manjak samopoštovanja nas dovodi u situacije gdje donosimo pogrešne, samodestuktivne životne odluke kao što su tolerisanje zanemrivanja i agresije u vezi, sklonost promiskuitetnom ponašanju, zloupotrebi opijata i samoozlijeđivanju. Zvuči vam možda poznato? Samo prebacite kanal na trenutno omiljenu narodnu zabavu i prepoznat ćete pojedince.
Sa druge strane zbog manjka samopoštovanja imamo potrebu poniziti i uvrijediti druge ljude samo da bi na tren umrtvili taj osjećaj bezvrijednosti.
Je li vam zasmetalo sto je cijeli tekst napisan u prvom licu množine? Ukoliko niste tip žene koji drugu ženu naziva kurvom ovaj tekst ionako nije za vas ali ga pročitajte ipak. Služit će vam u onim trenucima kada neko bude imao potrebu da vas uvrijedi. Lakše će te se nositi sa uvredama kada shvatite iz kakvog mračnog mjesta, ta osoba koja vas vrijeđa, dolazi.
Ali ukoliko si svaku rečenicu ovog teksta doživjela kao na prevaru izvučeno  priznanje zbog kojeg sada osjećaš bijes, zaustavi se i udahni duboko. Taj nemir koji te razdire šteti samo tebi. Sebe nećeš zavoljeti više ako nekog drugog povrijediš.
Zahvalnost je prvi korak prema sreći. Ako se odlučiš na taj put srest ćemo se i ja ću da ti pružim ruku.
Biram da budem žena koja druge ohrabruje.
Odbijam da budem ona koja podmeće nogu na kvarno.
Probaj i ti...








Nema komentara :

Objavi komentar

Post Ads (Documentation Required)

Author Info (Documentation Required)

 
BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS