Sve što ste pročitale o roditeljstvu ne pali!

srijeda, 22. ožujka 2017.

Koliko god se pripremale za roditeljstvo, koliko god knjiga, članaka blogova pročitale, sve mi moramo priznati da se nismo najbolje snašle, pogotovo mame sa prvim, možda i jedinim djetetom.
Roditeljstvo je akcija 24/7! Odmora nema! I prljavo je, jakooo je prljavo. One koje nisu spremne da se zaprljaju čeka ih rasulo živaca. Jednostavno ne možete očekivati da će sve teći po planu, JER NEĆE! I TO JE JEDINO DEFINITIVNO! Plana nema. Jedina mogućnost je naučiti se klatiti na tom trapezu, letiti kroz zrak bez ikakvih garancija i u letu pokušavati pohvatati sve konce.
Ja Leona OBOŽAVAM! Uostalom kao i svaka mama svoje dijete. Posmatram ga sa divljenjem kao i prvog dana kada sam vidjela onaj smotuljak i pomislila "pa ovo sam ja napravila". I te oči i taj nosić i rukice  i to srce koje kuca je stvorila moja utroba. Posmatram ga kao moje lično čudo. A takvih čuda je pun svijet.
Posmatram ga i danas, analiziram svaki njegov pokret i geste i sa potpunim uvjerenjem mogu da tvrdim da su naša djeca naš indigo.
Neću da pretpostavljam greške koje vi pravite, željela bih da o tome razmislite sami i da napišete u komentarima. Možda nekom vaše priznanje pomogne da brže shvati.
Ja ću da krenem od sebe.
Leon oko svega pregovara. "Leone idi operi zube" Leon:"Ako mi ne budeš dala tablet u krevetu da igram igrica, neću da perem zube"
"Leone pojedi povrće" Leon: "Ako me budeš tjerala da jedem povrće, ja ću onda da plačem"
Imam milion drugih primjera, ali zaključak je uvijek isti. Leon pregovara bolje nego Turčin na pijaci!
Neko bi pomislio da je on samo bezobrazan i razmažen, ali ja najbolje znam da je on JA.
Da se ne lažemo ja sam njega uslovljavala nagradama i kaznama da radi stvari koje ja očekujem od njega. Jedno vrijeme je funkcioniralo dok Leon nije naučio sistem od mene i primijenio ga. Na mene!
Leon je i jako ljubomoran i posesivan. Ahaaaaaa.... Od koga li je mogao to da naučiiii??? Ding, ding, ding... Teška srca priznajem, ali od mene.

Ukoliko na vašem djetetu uočite stvari u ponašanju koje bi ste željeli promijeniti, moja vam je preporuka da prvo osmotrite sebe. Ali osmotrite ono iskreno i bez uplitanja vašeg ega.
Ja vjerujem u odgoj djece primjerom a ne kaznama. Mi ih odgajamo najviše našim primjerom bili mi svjesni toga ili ne.
Ako se slučajno pitate kako su pijanac i šizofreničar odgojili dobru i finu djecu imam i taj odgovor. Primjerom! Primjerom kako NE živjeti život.
Posmatrali su svoje roditelje kako su postali duboko nesretni i u životu radili sve suprotno od onog što su vidjeli od njih.
Dobro razmislite o vašem ponašanju. U kakve ljude želite da vaša djeca odrastu? Jeste li vi ta verzija? Jeste li im pokazali kako?
Roditeljstvo je jedinstvena prilika i za vas da promijenite sebe, da promijenite loše uzorke u vašem ponašanju i motiv da postanete najbolja verzija sebe.
Jeste li taj roditelj?

Nema komentara :

Objavi komentar

Post Ads (Documentation Required)

Author Info (Documentation Required)

 
BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS